За снарядите, които да изпратим на Украйна, условно казваме, че са

...
За снарядите, които да изпратим на Украйна, условно казваме, че са
Коментари Харесай

Валентин Радев: За Украйна отиват боеприпаси от оперативния запас, армията си има достатъчно

" За снарядите, които да изпратим на Украйна, условно споделяме, че са остарели. Те имат още период за действие. Предполагам, че се оферират такива, които са в края на виталния им цикъл ". Това изясни полк. Валентин Радев, някогашен зам.-министър на защитата, боен специалист и някогашен вътрешен министър, по БНР. 

Той акцентира, че се вземат муниции от оперативния ресурс:  " От тези, които ни трябват, ако във военно време се постанова да въоръжаваме тези, които ще бъдат извикани в армията. Те са отвън потребностите на войската сега. Тя си има задоволително и те се назовават войскови ресурси ". 

Радев уточни, че говоренето на президента по тематиката не е от недоумение или неведение, а тъй като адресира тезата си към избрана група хора, която му симпатизира:  " Той има цялата информация. Бил е и част от въоръжените сили. Истината я знае ". 

По думите му няма никаква заплаха, камо ли радиоактивна, от касетъчните бомби, защото те са типичен муниции:   

" Касетните детайли, които падат, работят като противопехотна мина. Те са приблизително до 4 кг. Падат свободно, от височина касетата се отваря и ги разпръсква върху повърхност с размер на едно или две футболни стадиони. Падат и уцелват. При удар с твърда повърхнина - земя, камъни, дървета се взривяват и осколките поразяват съперника. Но част от тях не се взривяват и остават. Ако не се унищожат, стават рискови. Според статистика на интернационална организация 96% от жертвите от касетни муниции са цивилни жители, като 92% от тях са деца. Има обаче касетъчни муниции със самоликвидатор ".  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР